Skandal wokół artykułu o szczepionkach. Specjaliści rezygnują z pracy w recenzowanym piśmie

2 lipca 2021, 13:38

W ciągu ostatnich kilku dni ze stanowisk redakcyjnych w recenzowanym piśmie Vaccines zrezygnowało co najmniej 6 wirusologów i wakcynologów, w tym współzałożycielka pisma Diane Harper z University of Michigan. Do rezygnacji uczonych doszło po tym, jak w piśmie ukazał się artykuł, którego autorzy stwierdzili, że na każde 3 zgony na COVID19, którym szczepionki zapobiegły, przypadają 2 zgony spowodowane przez szczepionki.



Szczepionka Johnson&Johnson przeciwko Eboli bezpieczna i skuteczna

16 września 2021, 10:47

Składająca się z dwóch dawek szczepionka firmy Johnson&Johnson skierowana przeciwko Eboli jest bezpieczna, dobrze tolerowana przez organizm i wywołuje silną odpowiedź immunologiczną u osób powyżej 1. roku życia, czytamy w dwóch artykułach opublikowanych na łamach The Lancet Infectious Diseases. Dobre wieści nadeszły 5 lat po największej epidemii Eboli od czasu zidentyfikowania tej choroby.


© Paul Vlaar

Po co moczyć ziemniaki w bambusie?

26 lutego 2007, 09:41

Chińscy naukowcy odkryli sposób na obniżenie zawartości rakotwórczego akrylamidu w smażonych i pieczonych potrawach. Przed przyrządzaniem należy zanurzyć składniki w wyciągu z bambusa. 


Zakaz nie zadziałał

7 kwietnia 2015, 11:42

Przed siedmiu laty amerykańskie media obiegła wiadomość, że w Południowym Los Angeles, w imię walki z otyłością, zakazano uruchamiania nowych restauracji fast-food. Teraz dowiadujemy się, że administracyjne działania nie przyniosły zamierzonych efektów.


Tragiczne skutki latania na gazie

25 maja 2012, 16:22

Dieta jemiołuszek cedrowych (Bombycilla cedrorum) składa się w ok. 84% z owoców. Tym samym ewolucja sprowadziła je na manowce, bo po przejedzeniu przejrzałymi jagodami pieprzu brazylijskiego (Schinus terebinthifolius), które fermentując, wytworzyły dużo etanolu, w latach 2005-2007 całe stada tych ptaków rozbijały się o płoty, okna czy płyty z pleksi.


Wg EFSA, aspartam jest bezpieczny dla zdrowia

12 grudnia 2013, 10:29

Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, European Food Safety Authority) twierdzi, że spożywanie aspartamu jest bezpieczne dla zdrowia.


Słodzik

Nie taki słodzik bezpieczny

18 września 2014, 12:58

Sztuczne słodziki, postrzegane jako jeden ze sposobów na uniknięcie otyłości, mogą przyczyniać się do światowej epidemii otyłości. Ze studium, którego wyniki opublikowano w najnowszym numerze Nature, dowiadujemy się, że zastępniki cukru mogą niekorzystnie wpływać na florę bakteryjną jelit i w ten sposób zaostrzać problemy metaboliczne.


Pierwsze zwierzę GMO dopuszczone na stoły USA

20 listopada 2015, 14:28

Zmodyfikowany genetycznie łosoś jest pierwszym zwierzęciem GMO dopuszczonym do spożycia w USA. Federalna Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zezwoliła na sprzedaż ryby do celów spożywczych.


Pole truskawek

Na australijskich konsumentów padł blady strach przed truskawkami z wbitymi igłami

17 września 2018, 12:27

Ponieważ w 5 australijskich stanach i 1 terytorium znaleziono ukryte w truskawkach igły do szycia, minister zdrowia Greg Hunt zarządził, by Food Safety Authority of Australia and New Zealand przeprowadziła śledztwo w tej sprawie. Choć dochodzenie jest prowadzone także na szczeblu lokalnym, dotąd nie wskazano żadnych podejrzanych.


Prawdziwa dieta paleo mogła zawierać duże ilości metali ciężkich

27 lutego 2020, 04:34

Popularna od kilku lat i polecana przez celebrytów dieta paleo ma przypominać sposób odżywiania się ludzi, którzy nie korzystali z osiągnięć rolnictwa. Jednak, jak dowiadujemy się z badań norweskich uczonych, rzeczywista dieta paleo, spożywana przynajmniej przez niektóre grupy naszych przodków, mogła nie tylko być niezdrowa, ale i toksyczna


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy